Πώς να περάσετε καλά με τα παιδιά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου

Έχοντας μείνει σε πάνω από 35 ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμερίσματα κ.λπ. με παιδιά από 5 μηνών έως και 5,5 ετών, ξέρουμε καλά 1. ότι όταν κάνεις παιδιά, δεν μπορείς να γυρνάς στο ξενοδοχείο μόνο για ύπνο και 2. ότι όσο μεγαλώνουν, ο χρόνος σε ένα δωμάτιο περνάει δύσκολα.

Μέχρι τα 3 σχεδόν έτη, τα δίδυμα κοιμούνταν για λίγη ώρα το μεσημέρι. Έπρεπε να είναι πολύ κουρασμένα μετά τα 2,5 για να γίνει αυτό, αλλά γινόταν. Από τότε που έκοψαν τον μεσημεριανό ύπνο, δυσκολευτήκαμε . Δεν μπορούμε να είμαστε έξω όλη μέρα γιατί είναι ακόμα μικρά. Το Καλοκαίρι, οφείλουμε να γλιτώσουμε από τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες, για κάνα 4ωρο περίπου. Τον Χειμώνα, κάποια βροχή ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία μας αναγκάζουν συχνά να επιστρέψουμε. Ακόμα κι αν τη βγάλουμε το μεσημέρι σε κάποια σκιά (το Καλοκαίρι) ή σε ένα εστιατόριο ή παιδότοπο (τον Χειμώνα), το βράδυ σίγουρα μαζευόμαστε νωρίς, συχνά πριν νυχτώσει, και απομένουν κάμποσες ώρες, με τα παιδιά σε πλήρη έξαρση και με πολλά κέφια. Άσε που είναι ώρα κοινής ησυχίας, άρα δεν γίνεται να είμαστε σε τυχόν κούνιες ή παιδότοπο του ξενοδοχείου. Έτσι, έπρεπε να γίνουμε εφευρετικοί.

 

 

Πώς περνάει ευχάριστα η ώρα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου;

Καταρχάς, χρειάστηκε να πάρουμε απόφαση ότι αυτή η ώρα δεν είναι για να κοιμηθούμε/ξαπλώσουμε εμείς, γιατί τα δίδυμα δεν μπορούν να μείνουν ανεξέλεγκτα σε ξένο χώρο. Το μυστικό είναι να εκλάβουμε αυτή την ώρα ως ώρα που απολαμβάνουμε ο ένας την παρέα του άλλου, περνώντας λίγο χρόνο όλοι μαζί χαλαρά, σε διακοπές, χωρίς περπάτημα/εξερεύνηση κ.λπ.

Έχει σημασία να είμαστε όλοι μαζί και όχι να δίνουμε εσείς μια οδηγία και τα παιδιά να… ακολουθούν (δεν θα ακολουθήσουν). Όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν σκοπό να περάσουμε ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, αλλιώς δεν θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών.

 

 

Βλέπουμε μαζί τις φωτογραφίες της ημέρας

Τι πιο ωραίο; Πολύ σωστός τρόπος επίσης για να βοηθήσουμε τη μνήμη των μικρών παιδιών να αποτυπώσει την εμπειρία του ταξιδιού. Ακόμα καλύτερα, αν έχουμε βγάλει πολλές φωτογραφίες και έχουμε δει πολλά διαφορετικά πράγματα, γιατί έτσι θα παίρνει αυτό πολλή ώρα κάθε μέρα.
Μπορείτε να το κάνετε ξαπλωμένοι στο διπλό κρεβάτι όλοι μαζί, στο κρεβάτι του παιδιού, στον καναπέ αν υπάρχει.
Το καλό με αυτό είναι ότι μπορείτε να το κάνετε κάθε μέρα. Αν η μέρα είναι δροσερή, μπορεί να γίνει και στη βεράντα σας, για παράδειγμα στο Daphne’s Club Hotel Apartments, πίνοντας καφέ εσείς και χυμό τα παιδιά.

 

 

Βλέπουμε μαζί παιδικές ταινίες

Μπορείτε να φέρετε μαζί σας το laptop, να έχετε αντάπτορα για να βάλετε το netflix σας στην τηλεόραση του δωματίου ή να αρκεστείτε στο tablet. Κάποια ξενοδοχεία έχουν netflix βέβαια και άλλα κάνουν εύκολη τη σύνδεση του δικού σας. Σημασία εδώ έχει να δείτε την ταινία μαζί και όχι να αφήσετε τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη – εκτός αν πρέπει εσείς να δουλέψετε. Προτιμήστε λοιπόν να δείτε ταινίες που θα αρέσουν και σε εσάς. Έχει σημασία αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός, οικογενειακός. Καλό είναι να μην γίνει βέβαια σύστημα, για να μην συνδυαστεί η εμπειρία και η ανάμνηση του ταξιδιού με το “βλέπω ταινίες”. Μία ταινία ανά 5 μέρες αρκεί. Μπορεί να γίνει είτε στο καθιστικό είτε απλά όλοι μαζί στο διπλό κρεβάτι. Εννοείται ότι μπορεί να συνδυαστεί με σνακ, από ποπ-κορν το βραδάκι, μέχρι κομμένα φρούτα αν είναι μεσημεράκι. Ταιριάζει σε οποιαδήποτε ταξίδι, όχι μόνο χειμερινό, αρκεί εσείς να το κάνετε οικογενειακή στιγμή και να το παρουσιάσετε ως κάτι μοναδικό και ξεχωριστό. Το κάναμε και πέτυχε στο Montanema Handmade Village, όπου το κρύο έξω και η κούραση από τις πεζοπορίες μάς κράτησαν αρκετά εντός – ευτυχώς είχαμε τεράστιο σαλόνι με δύο καναπέδες και σκαμπό!

 

 

Παίζουμε επιτραπέζια

Αυτό μπορείτε να το κάνετε επίσης κάθε μέρα. Διαλέξτε 1-2 επιτραπέζια που σας αρέσουν και στο σπίτι ή δοκιμάστε να παίξετε καινούργια, που θα βρείτε στο ξενοδοχείο σας. To Ilaeira Mountain Resort έχει πολλά, ενώ στο Γκιλέρι eco & design residences θα βρείτε παιχνίδια για κάθε ηλικία.

 

 

Διαβάζουμε βιβλία μαζί

Μπορείτε να φέρετε τα δικά σας βιβλία, αν και κάποια ξενοδοχεία, όπως το Daphne’s Club Hotel Apartments και το Rivari Hotel Santorini έχουν βιβλιοθήκη με πολλά παιδικά βιβλία, να επιλέξετε. Μάλιστα, το Ξενοδοχείο Πανδώρα και ο Ιστορικός Πύργος Αραπάκη έχουν τις νέες κυκλοφορίες (2022) των εκδόσεων Ψυχογιός και Διόπτρα, παιδικά και ενηλίκων βιβλία που προμηθεύτηκαν από το Family Hotels Greece!
Αν τα παιδιά σας διαβάζουν, θα διαβάζετε κι εσείς το βιβλίο σας την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, στο διπλό κρεβάτι όλοι μαζί ή στο σαλόνι ή σε εξωτερική αυλή – πολύ  ωραία δραστηριότητα για το μεσημέρι. Δεν εγγυώμαι ότι θα κρατήσει πολλή ώρα, οπότε συνδυάστε το με τις φωτογραφίες της ημέρας.
Αν τα παιδιά είναι μικρά, κάντε το σύστημα κάθε βράδυ στις διακοπές σας να τους διαβάζετε δύο μικρά βιβλία.
Aκόμα καλύτερα, αυτό όλο γίνεται δίπλα στο αναμμένο τζάκι (η φωτογραφία είναι στο Ξενοδοχείο Πανδώρα)!

 

 

Παίζουμε κρυμμένο θησαυρό

Πάρτε ένα παιχνιδάκι τους και κρύψτε το (αν είναι Πάσχα, κρύψτε κόκκινο αυγό. Αν είναι Χριστούγεννα, κάποιο στολίδι). Και τα παιδιά, αλλά και ο/η σύζυγος/σύντροφός σας πρέπει να ψάξουν να το βρουν!
Το προτείνω για μεσημέρι, για να έχετε καλύτερη ορατότητα, αλλά και για να μην ενθουσιαστούν πολύ τα παιδιά πριν τον ύπνο.
Μπορεί να γίνει ιδανικά σε διαμέρισμα ή βίλα, όπως για παράδειγμα στις ευρύχωρες βίλες ή σουίτες του Esperos Suites & Villas,  στα μεγάλα σπίτια του Ninemia Stay & Play, στις μεζονέτες του Ξενώνα Αγρόκτημα, γύρω γύρω από το ισόγειο eco-house του Eumelia, και ειδικά αν μένετε στο “Τρανό” σπίτι 100+ τμ στο Montanema Handmade Village. Aν έχετε ιδιωτική αυλή, παίξτε το παιχνίδι εκεί. Το δοκιμάσαμε στην πετρόχτιστη αυλή μας στον Ιστορικό Πύργο Αραπάκη και ανυπομονούμε να παίξουμε στην αυλή μας στις Βίλες Λιθάρι.

 

 

Καθιερώνουμε βραδιές με ποτάκι-παγωτάκι

Κάποια βράδια, βγαίνουμε έξω για το ποτάκι μας, όσο τα παιδιά τρώνε παγωτό/γλυκό ή πίνουν milk shake. Δεν γίνεται όμως όλα τα βράδια αυτό.
Έχουμε καθιερώσει και στο σπίτι μας κάποιες βραδιές να απολαμβάνουμε το ποτό μας μαζί τους και έτσι το κάνουμε και στα ταξίδια μας. Συζητάμε για τη μέρα που πέρασε, ξεκουραζόμαστε… Γίνεται κάθε εποχή. Σε μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου μόνο στο μπαλκόνι βέβαια. Σε διαμέρισμα με καθιστικό είναι ιδανικά τον Χειμώνα ή αν είστε σε αυλή ή βεράντα το Καλοκαίρι. Ιδανικό σκηνικό, Πύργος Αραπάκη:

 

 

Μαγειρεύουμε όλοι μαζί

Το έχω πει πολλές φορές, δεν μου αρέσει να μαγειρεύω στα ταξίδια μας. Είναι μεγάλη ευθύνη να φορτώνομαι μόνη μου τα ψώνια, την έννοια, τον προγραμματισμό. Και μεγάλο χάσιμο χρόνου να είμαι κλεισμένη ακόμα και στην πιο όμορφη κουζίνα και να μαγειρεύω. Μέχρι που τα παιδιά μια μέρα ζήτησαν να φάνε μακαρόνια με κιμά, όπως τα κάνω σπίτι. Ήμασταν έξω, οπότε πήγαμε όλοι μαζί στην αγορά και μαζί επιλέξαμε και πληρώσαμε τα προϊόντα. Μαζί ήμασταν στην κουζίνα στον Ξενώνα Αγρόκτημα και μοιραστήκαμε τις δουλειές: τα παιδιά έριξαν το αλάτι, ο Κώστας έκοψε το κρεμμύδι και την ντομάτα. Ο Γιώργος ανακάτευε τη σάλτσα και ο Ορφέας κοιτούσε το ρολόι για να μας πει πότε είναι έτοιμα τα ζυμαρικά. Μαζί στρώσαμε το τραπέζι, μαζί μαζέψαμε και μαζί πλύναμε. Και ακόμα κι αν αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε ή μπορούμε να κάνουμε κάθε μεσημέρι, ξέρουμε ότι αν το κάνουμε ΜΑΖΙ, είναι ένας ωραίος τρόπος να περάσει δημιουργικά η ώρα που είμαστε αναγκαστικά στο ξενοδοχείο.

 

 

Παραγγέλνουμε room service ή delivery

Είναι κάποιες μέρες που είμαστε πολύ κουρασμένοι για να φάμε έξω, δεν έχουμε κάτι να μαγειρέψουμε και θέλουμε να βάλουμε πιτζάμες, όχι να πάμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Το αγαπημένο μας Montanema Handmade Village έχει room service με όλα τα καλούδια του μενού, αλλά και πολύ ωραίες ξύλινες μασίφ τραπεζαρίες στα διαμερίσματα. Υπέροχη τραπεζαρία έχει κάθε διαμέρισμα στον Πύργο Αραπάκη, στο Ξενοδοχείο Πανδώρα, το eumelia στην ιδιωτική αυλή των όμορφων σπιτιών (φωτογραφία), ο Ξενώνας Αγρόκτημα πλάι στις κούνιες, οι Βίλες Λιθάρι πλάι στην πισίνα. Εκεί, μπορούμε να απολαύσουμε ένα εύκολο γεύμα που έχουμε παραγγείλει ή φέρει απ’ έξω, στην άνεση του χώρου μας, μαζί, οικογενειακά, ήσυχα.

 

 

Ψήνουμε όλοι μαζί!

Προφανώς μπορεί να γίνει σε κατάλυμα με ψησταριά στον κήπο ή με μεγάλο τζάκι.
Μαζί πάμε στην αγορά, ο μπαμπάς ψήνει, η μαμά κάνει σαλάτα και τα παιδιά σερβίρουν. Μέχρι να ετοιμαστούν όλα, τα παιδιά παίζουν στον κήπο/σαλόνι και όλοι μαζί πίνουμε έναν χυμό που πήραμε.
Ανυπομονούμε να ζήσουμε την εμπειρία στο Aria Paros Residence!

 

 

Aπολαμβάνουμε την ιδιωτική μας πισίνα

Τις προτιμάμε τις ιδιωτικές πισίνες σε ταξίδι με παιδιά. Η ώρα το μεσημέρι περνάει εγγυημένα καλά στην πισίνα μας πχ στoν Ξενώνα “Λιόδεντρα”, όπου μπαίνουμε κάνοντας ένα βήμα από την πόρτα μας. Ευκαιρία για παιχνίδια στο νερό με τους γονείς ή μόνα τους τα παιδιά, όσο οι γονείς ακριβώς δίπλα απολαμβάνουν έναν μεσημεριανό, well deserved, καφέ.

 

 

 

0

Leave A Comment!

Registration

Forgotten Password?