Γιατί τα eco-friendly ξενοδοχεία είναι και family friendly

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν έναν τρόπο ζωής έστω και εν μέρει φιλικότερο προς το περιβάλλον. Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία παντού στον κόσμο δημιουργούνται με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, το sustainability, τη φροντίδα της κοινότητας. Αυτά τα ξενοδοχεία τα θεωρούμε εκ των πραγμάτων φιλικά για τα παιδιά μας, μιας και κάνουν όσα περισσότερα μπορούν, έτσι ώστε να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον για τα παιδιά μας στο μέλλον. Κάποια βέβαια, εκτός από eco friendly είναι και family friendly και, φυσικά, φιλοξενούνται στις σελίδες μας!

 

 

Τι κάνει ένα ξενοδοχείο “φιλικό προς το περιβάλλον”;

Η απάντηση είναι πολυπαραγοντική και δεν τσεκάρουν όλους τους παράγοντες όλα τα ξενοδοχεία – κάποια όμως τα πάνε μάλλον εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα και τα συμπαθούμε ιδιαίτερα για αυτό.

 

Η υποστήριξη της τοπικής κοινότητας

Τα ξενοδοχεία που αγκαλιάζουν την τοπική κοινωνία συμβάλλουν στην αποκεντροποίηση και στην καλύτερη διαχείριση των πόρων μακροπρόθεσμα. Και το κάνουν με διάφορους τρόπους: προσλαμβάνουν ντόπιο προσωπικό, χρησιμοποιούν τοπικές πρώτες ύλες στην κουζίνα τους, αγοράζουν προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, όχι μόνο φαγώσιμα, αλλά και έπιπλα ή καλλυντικά. Και φυσικά, προτιμάνε τοπικές επιχειρήσεις για τον εξοπλισμό τους. Το απόλυτο baby friendly Daphne’s Club Hotel Apartments εστιάζει πολύ στα παραπάνω, κάνοντάς το όχι μόνο αγαπημένο των μωρογονιών, αλλά και της κοινότητας της Κορινθίας.

Η eumelia organic agrotourism farm στη Λακωνία υποστηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς μιας και προμηθεύεται γαλακτοκομικά προϊόντα από τις γύρω φάρμες. Υποστηρίζει την τοπική κοινότητα και νεολαία απασχολώντας ντόπιο προσωπικό. Περιορίζει εξαιρετικά τις αγορές εκτός κοινότητας.

To ίδιο και το Gileri eco & design residences, μιας και αξιοποίησε το όνομα του χωριού ως μαστοροχώρι και χρησιμοποίησε ντόπιους κατασκευαστές για την ανακαίνιση. Επίσης, φροντίζει έτσι ώστε τα περισσότερα προϊόντα του πρωινού να είναι από κοντινούς παραγωγούς.

 

 

 

 

Ο αποκλεισμός του πλαστικού μιας χρήσης

Όσοι το έχετε δοκιμάσει, ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι. Αλλά και ότι αν κάνεις την αρχή, δεν σταματάς. Αλλάζουμε τα πλαστικά καλαμάκια με καλαμάκια μπαμπού ή καοτσούκ ή μεταλλικά, επαναχρησιμοποιούμενα όλα. Δεν αγοράζουμε πια πλαστικά μπουκάλια και φυσικά, χρησιμοποιούμε επαναγεμιζόμενα θερμός για το νερό και τον καφέ μας. Οι σακούλες μας είναι πολλαπλών χρήσεων και πολλά που σίγουρα δεν ξέρω.
Σε ένα ξενοδοχείο αυτό είναι μια ακριβή απόφαση, που όμως δείχνει πόσο σέβονται το περιβάλλον και πως ό,τι κάνουν, έχει γνώμονα τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Ξανά εδώ θα αναφέρω το Daphne’s Club Hotel Apartments, όπου την εβδομάδα που είχαμε πάει με τα δίδυμα το 2018, είπαν για πάντα αντίο στα πλαστικά μπουκάλια. Και όπου ήπια για πρώτη φορά καφέ από μεταλλικό καλαμάκι!

Στο eumelia, κάθε αντικείμενο μιας χρήσης είναι από φυσικά προίόντα.

Στο Gileri, για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων συσκευασίας, χρησιμοποιούν διανεμητές (dispenser) και γενικά αποφεύγουν τα προϊόντα μιας χρήσης.

 

 

Η οικοδυναμική αρχιτεκτονική

Η οποία δείχνει μια συνειδητή απόφαση από την αρχή. Σύμφωνα με τον ορισμό, “Η οικοδυναμική είναι το χωροθεσιακό σύστημα κτιρίων και πόλεων, το οποίο στοχεύει στο να μας βοηθήσει να επιλέξουμε ένα περιβάλλον που θεωρείται ικανό και πρόσφορο για τη σωστή διαβίωση, ανάπτυξη και εξέλιξή μας και να μας παρέχει αρμονία και ισορροπία με αυτό”. Αυτό έκανε και ο Νίκος στο Theasis Igloo στα Τζουμέρκα, δημιουργώντας τέσσερις αυτόνομες κατοικίες, τα μοναδικά igloo διαμονής στην Ελλάδα, σε ένα καταπράσινο κτήμα με κούνιες και θέα τα βουνά. Τα igloo είναι χτισμένα με αρχέγονα υλικά, ξύλο και πέτρα, τα οποία αφθονούν στην περιοχή.

Στο eumelia ακόμα και το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε για το βάψιμο των σπιτιών είναι φυσικό. Tα κτήρια κτίστηκαν με βάση την αρχή της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

 

 

Ο σεβασμός στον περιβάλλοντα χώρο

Το Montanema Handmade Village έχει παιδότοπο, κούνιες και παιδικές δραστηριότητες. Έχει επίσης προσθέσει δέντρα σε αυτή την εύφορη πλαγιά των Αγράφων προκειμένου να κτιστεί, αντί να αφαιρέσει. Για την ακρίβεια, φύτεψε πάνω από 3.000 δέντρα, δημιούργησε αγρό και περιβόλι, φάρμα και ρυάκι.
Δείτε περισσότερα:

 

 

H farm to table γαστρονομία

Τα προϊόντα του τόπου τους και τους ντόπιους παραγωγούς τους προτιμούν, για λόγους οικονομίας και γεύσης, τα περισσότερα ξενοδοχεία. Μου είχε κάνει εντύπωση όταν το 2015 στο Ζαγόρι δεν είχαν ακτινίδιο στο πρωινό, αλλά εφόσον δεν είναι ντόπιο προϊόν, δεν υπάρχει στην περιοχή ούτε συμφέρει να το παραγγείλουν ούτε έχει και νόημα. Και σιγά σιγά παρατηρούσα στα ξενοδοχεία που πηγαίναμε σπιτικές μαρμελάδες, μαμαδίσια κέικ, πίτες της γιαγιάς, γαλακτοκομικά από τοπικά μεγάλα ή μικρά γαλακτοκομία και κρεατικά από ζώα της περιοχής.
Κάποια ξενοδοχεία όμως έχουν και κάτι ακόμα: περιβόλι ή ακόμα και φάρμα και χωράφια. Και κουζίνα, η οποία προμηθεύεται σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες της ύλες από αυτά!
Έχει ενδιαφέρον και για τα παιδιά να βλέπουν πώς φτάνει το φαγητό στο πιάτο τους, μιας και για παράδειγμα στο Montanema Handmade Village γίνεται αγροτουρισμός για παιδιά. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι πρώτες ύλες στην κουζίνα είναι βιολογικής καλλιέργειας, ότι το ξενοδοχείο κάνει σημαντικές κινήσεις για να γίνει sustainable, δηλαδή να συντηρείται από τους δικούς του πόρους, χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το πρωινό και το βραδινό που περιλαμβάνονται καθημερινά στη διαμονή στα eco-houses της eumelia είναι αποκλειστικά farm to table. Τα ζαρζαβατικά μπορείτε να τα μαζέψετε εσείς και το ίδιο βράδυ να το απολαύσετε στο δείπνο!

 

 

Η cruelty free προσέγγιση

Η παγκόσμια βιομηχανία κρεατικών/πουλερικών είναι ίσως η πιο ρυπογόνα στον πλανήτη. Κι όμως, το κρέας είναι το βασικό κομμάτι διατροφής στα περισσότερα νοικοκυριά. Κάποια ξενοδοχεία κάνουν την αρχή, σερβίροντας αποκλειστικά vegetarian γεύματα, κατάλληλα ακόμα και για picky eaters.
Ένα από αυτά είναι φυσικά το Daphne’s, το οποίο μάλιστα έχει kids menu και επιλογή half board.

Στο eumelia επίσης όλα τα γεύματα είναι χορτοφαγικά, γκουρμέ και farm to table. Ζώα υπάρχουν στη φάρμα, αλλά είναι για λόγους φυσικής αναγέννησης και όχι για… κατανάλωση.

 

 

Η πράσινη ενέργεια

Το eumelia χρησιμοποιεί τη μέθοδο της γεοθερμικής ενέργειας για τον κλιματισμό, ηλιακή ενέργεια για ζεστό νερό. Γίνεται επίσης φυσικό στέγνωμα των σεντονιών και των ρούχων.

 

 

Οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα

Όλα τα Colors Hotels (Colors Hotel Athens, Colors Ladadika Central and Colors Urban Hotel Thessaloniki) γνωρίζουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στο περιβάλλον. Έτσι, έχουν προσπαθήσει και επενδύσει στην long-term βιωσιμότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον. Επιλέγουν πρακτικές, οι οποίες μειώνουν στο ελάχιστο τις εκπομπές άνθρακα στους χώρους τους, όπως:

 • φώτα LED χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος σε όλους τους χωρους
 • φιλικά προς το περιβάλλον χρώματα
 • μείωση-επαναχρησιμοποίηση-ανακύκλωση χαρτιού/ πλαστικού/ μπαταριών/ λαδιών κουζίνας και άλλων ειδών
 • συσκευασίες από ανακυκλωμένο πλαστικό όπου υπάρχουν
 • μεγάλες συσκευασίες ειδών περιποίησης και καθαριότητας
 • καθαριστικά βιοδιασπώμενα σε μεγάλες συσκευασίες από ανακυκλωμένο πλαστικό και υψηλή συγκέντρωση
 • εξοικονόμηση νερού σε όλες τις βρύσες με ειδικά ακροφύσια
 • λειτουργία λαμπών σε κοινόχρηστους χώρους με αισθητήρα κίνησης για εξοικονόμηση ρεύματος
 • τοπικοί προμηθευτές για περιορισμό της ενέργειας μεταφορών
 • προϊόντα μπάνιου Fair Trade από Δίκαιο και Αλληλέγγυο Εμπόριο και πιστοποιημένες βιώσιμες πρακτικές
 • φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά στα πλυντήρια
 • δυνατότητα μη-αλλαγής σεντονιών σε καθημερινή βάση για εξοικονόμηση ενέργειας, απορρυπαντικών και νερού

Η eumelia:

 • Xρησιμοποιεί οικολογικά προϊόντα και προϊόντα φυσικής προέλευσης για την καθαριότητα
 • Η τουαλέτα και οι βρύσες έχουν περιορισμένη χρήση νερού, για οικονομία
 • Χρησιμοποιεί led lights και λάμπες χαμηλής ενέργειας για μείωση της σπατάλης της ηλεκτρικής ενέργειας
 • Τα στρώματα, οι πετσέτες και τα σεντόνια είναι όλα από φυσικά υλικά
 • Τα τρόφιμα που μένουν γίνονται τροφή για τα ζώα της φάρμας
 • Το χρησιμοποιημένο νερό επαναχρησιμοποιείται για πότισμα
 • Αποφεύγει η χρήση πλαστικού. Όλα τα προϊόντα επαναχρησιμοποιούνται, ανακυκλώνονται ή έχουν παραχθεί από βιώσιμα υλικά
 • Προτρέπει τους επισκέπτες να χωρίσουν τα απορρίματά τους, σε οργανικά και μη, με τα οργανικά να χρησιμοποιούνται για φαγητό στις πάπιες

To Gileri, για τα αναλώσιμα και τα καθαριστικά που χρησιμοποιούν καθημερινά, ακολουθούν τα πρότυπα του Green Key, παρόλο που δεν έχουν ακόμη την αντίστοιχη πιστοποίηση. Έτσι όλα τα χαρτικά, δεν έχουν υποστεί λεύκανση με χλώριο. Με εξαίρεση τη χλωρίνη που χρησιμοποιούν στις τουαλέτες και όπου δεν χρησιμοποιούν ξύδι, όλα τα υπόλοιπα καθαριστικά είναι φυσικά ή οικολογικά προϊόντα της ΒΙΟΜΕ. Για να μπορούν τα παιδιά να ξαπλώνουν στο ξύλινο πάτωμα άφοβα. Αλλά και να μην μένουν υπολείμματα ισχυρών χημικών ουσιών στις επιφάνειες που ερχόμαστε σε επαφή.

 

 

Μέχρι να γίνει το δικό σας νοικοκυριό sustainable και η δική σας οικογένεια eco-friendly, κάντε μια συνειδητή επιλογή όταν κλείνετε ξενοδοχείο και προτιμήστε αυτά τα eco-friendly καταλύματα για την οικογενειακή σας διαμονή!

 

 

 

0

Leave A Comment!

Registration

Forgotten Password?